Orzechy w diecie cukrzyków

autor Piotr Mamczur

Czy orzechy mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi? Okazuje się że tak, pod warunkiem zachowania odpowiednich proporcji dietetycznych.

Makroelementy

Orzechy są bardzo cennym źródłem wielu makroelementów. W poniższej tabeli 1 opracowanej na podstawie danych z USDA Food Composition Databases możesz sprawdzić podstawowe wiadomości na temat makroskładników w orzechach.

Orzechy doskonałe to źródło białek i tłuszczy

Orzechy są cennym źródłem makroelementów

Orzechy w diecie cukrzyków

Mimo wysokiej wartości kalorycznej, orzechy sa bardzo cennym elementem diety osób zdrowych jak również i tych chorych. Przykładowo, naukowcy donoszą, że 3 miesięczna dieta, w której cześć zapotrzebowania kalorycznego pochodzącego z węglowodanów zamienione zostało orzechami, działa bardzo korzystnie na stan zdrowia cukrzyków. W eksperymencie wzięli udział diabetycy z cukrzycą typu II. Ustalono, że cukrzycy będą spożywać zbilansowaną dietę o wielkości kalorycznej 2000 kcal. Ochotników podzielono na dwie grupy: grupa spożywająca orzechy oraz druga, w której ochotnicy spożywali mufinki. Zarówno ilość orzechów jak i ilość mufinek miały jednakową wartość kaloryczną (ok. 470 kcal).

Dieta o zwiększonej zawartości orzechów może działać przeciwmiażdżycowo

Struktura diety dla cukrzyków oparta na substytucji węglowodanów przez orzechy

 

WNIOSKI

  • Dieta bogata w orzechy redukowała poziom glikowanej hemoglobiny (HbA1C). Oznacza to rzeczywiste zmniejszenie we krwi ilości glukozy w dłuższym okresie czasu. Jest to ważny wskaźnik istotnych zmian zdrowotnych w organizmie.
  • Dieta ta również redukowała ilość LDL i apolipoproteiny B, które są wskaźnikami  ryzyka chorób sercowo naczyniowych.

Podsumowując

Zwiększenie udziału orzechów w diecie sprzyja regulacji poziomu glukozy we krwi oraz zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób z cukrzycą typu II. Dodatkowych informacji o diecie dla cukrzyków znajdziesz klikając w LINK.

Literatura

Jenkins DJA, Kendall CWC, Lamarche B, Banach MS, Srichaikul K, Vidgen E, Mitchell S, Parker T, Nishi S, Bashyam B, de Souza RJ, Ireland C, Pichika SC, Beyene J, Sievenpiper JL, Josse RG. (2018) Nuts as a replacement for carbohydrates in the diabetic diet: a reanalysis of a randomised controlled trial. Diabetologia. 2018 May 23. doi: 10.1007/s00125-018-4628-9.

Powiązane artykuły

Wstaw komentarz

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności i cookies serwisu WYSIŁKA. Możesz w dowolnym momencie zdecydować się na samodzielne usunięcie plików cookies związanych tym serwisem poprzez zmianę ustawień Twojej przeglądarki internetowej. Akceptuję Czytaj więcej